Hortensia med svarta blad
Svarta blad på den frusna hortensian? En beskärningssax är det enda alternativet. Det är viktigt att klippa bort de svarta grenarna fram till de knoppar som inte har påverkats av frosten. På så sätt tar du också bort de frusna knopparna. Nu är det dags att ta reda på om växten har tillräckligt med kraft kvar för att återhämta sig. Om även de andra delarna efter ett tag börjar få den svarta färgen bör du fortsätta beskära. Om det inte sker någon förbättring måste du acceptera det oundvikliga och köpa en ny hortensia.

Frostskador på hortensior: Är det vanligt?
Lyckligtvis verkar det i praktiken som om endast extremt låga temperaturer eller nattfrost mycket sent på säsongen är dödliga för hortensior. En hortensia som har drabbats av frostskador blommar i allmänhet mindre rikligt. Men även det problemet har lösts. Det finns också en ny generation hortensior. Till skillnad från vanliga hortensior blommar den här typen av hortensior också på nybildade grenar. Hydrangea ‘forever and ever’ är lika känslig för nattfrost som andra arter. Men om växten återhämtar sig från frostskador genom att bilda nya grenar kan du förvänta dig en riklig blomning. Vi råder dig därför att köpa denna “forever and ever”-hortensia här om du är rädd för frostskador på dina hortensior.