Fram till sommaren är lyktväxten (Physalis) oansenlig. Bladen är ljusgröna och äggformade, blommorna vita eller gulaktiga och små. Men från blommorna utvecklas på hösten blomkåpor som mest liknar kinesiska lyktor. I blomklockorna finns oätliga frukter. Lanternorna är i allmänhet ljusa orangefärgade. Detta gör att den här glada växten är lätt att kombinera med andra snabbväxande växter.

Så eller köpa lyktväxten?
Det är ganska enkelt att så lanternplantor direkt på den avsedda platsen, men inomhus är skörden ofta större. Äldre plantor kan också delas. Våren är den idealiska tiden för att hitta en plats att så din lyktväxt på. Om du köper unga plantor ska du se till att de inte har gulnade eller torkade blad. Ju mer jorden filtas, desto bättre går det för växten. Växten kallas förresten också för ballongväxt, eftersom vissa växter har blomkåpor som ser ut som orangefärgade klot. Lanternplantan växer snabbt och du bör alltid ta hänsyn till detta när du letar efter en plats där de fina små lanternorna kommer att stå väl till pass. Växten blir inte högre än 20-30 centimeter. Om du planterar den i närheten av mindre starka växter är det bäst att göra det i en kruka eller åtminstone klippa av rötterna med en spade på våren. Annars kommer den här växten säkert att föröka sig.